Anjir mavsumi ham boshlandi. Ularni bozorda ko’rib, ko’rmaslikka olib o’tishning iloji yo’q. Bu mazali mevaning foydali xususiyatlari, to’g’ri tanlash va saqlash, undan nimalar tayyorlash mumkin hoziroq gapirib o’tamiz.
Yoz faslida bozor rastalarini rangorang anjirlarsiz tasavvur qilish qiyin. Shirin, xushbo’y va qasildoq mayda danakchali bu mevani hamma ham sevib iste’mol qilmaydi. Ammo anir juda foydali bo’lib, u quyidagilarda yordam beradi:
Bundan tashqari anjir juda to’yimli meva hisoblanadi.
Ammo anjirning ham iste’mol qilish mumkin bo’lgan holatlar bor. Uni qandli diabetga chalinganlarga iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Chunki anjir o’zida ko’p shakar miqdorini saqlaydi. Yaxshi pishgan anjirning hatto 70% ini shakar tashkil etadi.
Anjirni zaharlanganda va oshqozon faoliyati buzilganda ham yeyish tavsiya qilinmaydi.
Anjir mavsumi tugaganda, bozor rastalarida quritilgan anjirlar sotuvga qo’yiladi. Quritilgan anjir ham xuddi yangi uzilganidek foydali, vitamin va minerallarga boy.
Ammo quritilgan anjirda shakar va kaloriya miqdori oshadi. Taqqoslang:
Biron kasallikdan so’ng holsizlanib qolgan bemorlarga aynan quritilgan anjirdan iste’mol qilish tavsiya qilinadi, chunki u organizmni kerakli vitamin va minerallar bilan boyitadi. Agarda siz qomatingiz haqida qayg’ursangiz unda yangi uzilgan anjirlardan iste’mol qilavering.
Anjirni bir kunda bir dona iste’mol qilish orqali organizm barcha kerakli vitamin va minerallarni qabul qiladi.
Аgar sizning ovqat hazm qilish tizimingiz nozik bo’lsa, unda bir kunda 1-2 donadan ortiq anjir iste’mol qilmang.
Pishgan anjir yumshoq bo’lishi kerak degani emas. Pishgan meva – mustahkam, butun va tarang ko’rinishda bo’lishi shart. Uni hidlab ko’ring, u xushbo’y bo’lishi kerak. Undan taralayotgan nordon hid uning pishib ketib, aynishni boshlayotganidan darak beradi.
Anjir juda tez ayniydi. Shu sabab ham uni sovutgichda 3 sutkagacha saqlash va iloji bo’lsa tezroq iste’mol qilish tavsiya qilinadi. Agarda siz anjirdan ko’p sotib olgan bo’lsangiz-u, uni yeyishga ko’zingiz yetmasa unda undan murabbo, pirog yoki shirinlik tayyorlang.
Muzlatilgan anjir ham o’zida barcha vitaminlarni saqlab qoladi. Anjirni butunligicha yoki bo’laklarga bo’lib, muzlatib qo’yish mumkin. Muzlatilgan anjirlar muzxonada 1 yilgacha saqlaniladi.
Pazandachilikda anjirdan nafaqat shirinliklar tayyorlashadi, balki ularni o’zini to’g’rab ham iste’mol qilishadi. Anjirni quyidagilar bilan birga tortishingiz mumkin:
So’ng ustidan sevimli yong’oqlaringizdan sepib iste’mol qilib ko’ring.
Anjir mavsumi ham boshlandi. Ularni bozorda ko’rib, ko’rmaslikka olib o’tishning iloji yo’q. Bu mazali mevaning foydali xususiyatlari, to’g’ri tanlash va saqlash, undan nimalar tayyorlash mumkin hoziroq gapirib o’tamiz.
Yoz faslida bozor rastalarini rangorang anjirlarsiz tasavvur qilish qiyin. Shirin, xushbo’y va qasildoq mayda danakchali bu mevani hamma ham sevib iste’mol qilmaydi. Ammo anir juda foydali bo’lib, u quyidagilarda yordam beradi:
Bundan tashqari anjir juda to’yimli meva hisoblanadi.
Ammo anjirning ham iste’mol qilish mumkin bo’lgan holatlar bor. Uni qandli diabetga chalinganlarga iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Chunki anjir o’zida ko’p shakar miqdorini saqlaydi. Yaxshi pishgan anjirning hatto 70% ini shakar tashkil etadi.
Anjirni zaharlanganda va oshqozon faoliyati buzilganda ham yeyish tavsiya qilinmaydi.
Anjir mavsumi tugaganda, bozor rastalarida quritilgan anjirlar sotuvga qo’yiladi. Quritilgan anjir ham xuddi yangi uzilganidek foydali, vitamin va minerallarga boy.
Ammo quritilgan anjirda shakar va kaloriya miqdori oshadi. Taqqoslang:
Biron kasallikdan so’ng holsizlanib qolgan bemorlarga aynan quritilgan anjirdan iste’mol qilish tavsiya qilinadi, chunki u organizmni kerakli vitamin va minerallar bilan boyitadi. Agarda siz qomatingiz haqida qayg’ursangiz unda yangi uzilgan anjirlardan iste’mol qilavering.
Anjirni bir kunda bir dona iste’mol qilish orqali organizm barcha kerakli vitamin va minerallarni qabul qiladi.
Аgar sizning ovqat hazm qilish tizimingiz nozik bo’lsa, unda bir kunda 1-2 donadan ortiq anjir iste’mol qilmang.
Pishgan anjir yumshoq bo’lishi kerak degani emas. Pishgan meva – mustahkam, butun va tarang ko’rinishda bo’lishi shart. Uni hidlab ko’ring, u xushbo’y bo’lishi kerak. Undan taralayotgan nordon hid uning pishib ketib, aynishni boshlayotganidan darak beradi.
Anjir juda tez ayniydi. Shu sabab ham uni sovutgichda 3 sutkagacha saqlash va iloji bo’lsa tezroq iste’mol qilish tavsiya qilinadi. Agarda siz anjirdan ko’p sotib olgan bo’lsangiz-u, uni yeyishga ko’zingiz yetmasa unda undan murabbo, pirog yoki shirinlik tayyorlang.
Muzlatilgan anjir ham o’zida barcha vitaminlarni saqlab qoladi. Anjirni butunligicha yoki bo’laklarga bo’lib, muzlatib qo’yish mumkin. Muzlatilgan anjirlar muzxonada 1 yilgacha saqlaniladi.
Pazandachilikda anjirdan nafaqat shirinliklar tayyorlashadi, balki ularni o’zini to’g’rab ham iste’mol qilishadi. Anjirni quyidagilar bilan birga tortishingiz mumkin:
So’ng ustidan sevimli yong’oqlaringizdan sepib iste’mol qilib ko’ring.
Izohlar